Să îți povestesc ceva. La finalul lui 2019 am fost în regatul bhutanez, cunoscut pentru spiritualitate, apropiere de natură, simplitate și mai ales pentru conceptul de Gross Happiness Index, un fel de PIB pentru fericire. Bhutan are și un Institut al Fericirii – am fost norocos să îi întâlnesc și să mă împrietenesc cu fondatorii, Kinga și Wangmo Tsering. Într-una din zilele în care am stat în Thimphu, capitala Bhutanului, am participat la o vizită a unui templu impresionant, construit din lemn, decorat cu motivele tipice bhutaneze. Înăuntru, un călugăr în straie portocalii, școlit la Ivy League, cu o engleză impecabilă, ne-a vorbit despre meditație și importanța ei în viața tuturor. Am făcut o ședință de meditație acolo și am aflat că meditația nu e despre golirea minții, ci despre antrenarea ei. Mai multe am de gând să scriu în perioada următoare, când promit să fac și niște materiale audio care să te ajute, să te ghideze. Ne vom limita la 10 minute, pentru că timpul este extrem de important pentru fiecare.
Despre meditație există deja multe studii și nu voi intra în detalii aici, pentru că nu vreau decât să pun niște piloni. Cum am zis, promit să dezvolt subiectul curând. Tehnica mindfulness pune preț pe liniștire, respirație, concentrare. E un fel de oază în arhitectura tot mai nebună a fiecărei zile. Cele 10 minute sunt refugiul tău.
Îți recomand să găsești în casă sau afară un loc cât mai liniștit. Să îți iei o pernuță de yoga (cea din poză am luat-o de pe Amazon și a costat cam 15 euro) pe care să stai confortabil, fără niciun segment al corpului în tensiune. Te vei concentra pe respirație, cu ochii închiși. Nicio grijă, vom învăța multe despre meditație pe parcurs. Nu vreau să trecem în regiștri de energii miraculoase sau alte bazaconii de efecte atribuite fals de unii meditației. Vreau să înțelegem că e despre cunoașterea corpului, minții, calm. E un antrenament și un refugiu, cu efecte numeroase, pozitive.
S-ar rezuma cam așa:

V.
1 Comment
Ma bucura interesul tot mai mare pentru meditatie si mindfulness, necesare ca painea calda in special pentru vremurile (“interesante”) ce au inceput deja … Eu practic (aproape 99.9%) zilnic de aproape 28 de ani Kriya Yoga meditation si pot spune ca faptul ca puterea si importanta ei creste cu cat este practicata mai des, mai loial drumului spiritual inceput cu un Guru sau Master autentic si conectat cu Sursa, pentru ca “the blind cannot lead the blind” … De la Maestrul meu (de fapt un Avatar al Dragostei Divine, Paramahansa Yogananda) am invatat ca meditatia este “concentrare folosita ca sa comunicam cu Bunul Dumnezeu / Sursa Divina” care exista chiar in noi, de fapt noi suntem o particica pornita direct din Sursa Divina si am tot avansat pe drumul spiritual ascendent pana in acest prezent. “Everything else can wait, but your search for God cannot wait!”, de PY… Orice efort in directia meditatiei sustenabile, dupa ce mintea a fost linistita prin respiratia invatata pe acest drum, va va scuti de multe evenimente nedorite mai tarziu, va va dezvolta intuitia si Merita Sa INCEPETI, Namaste’ Tuturor (Divinitatea din mine se inclina cu respect Divinitatii din tine/voi …)