Baie în apă cu gheață? Brrrrrr.

Baie în apă cu gheață? Brrrrrr.

Probabil ai auzit deja de metoda Wim Hof, sau cum să-ți deblochezi întregul potențial, să întărești imunitatea, să trăiești mai mult, să te simți mai bine. Sunt toate niște deziderate formidabile pe care cred că le vrea oricine. Ce face Wim Hof? Pe scurt, se expune la frig. La mult frig. La băi în apă cu gheață. Dacă nu te-ai speriat deja, continuăm.

Înainte să dezvoltăm subiectul, îți spun că dacă ai afecțiuni cardiovasculare, ar fi bine să nu încerci așa ceva! În rest, dacă știi că ai un organism sănătos-tun, poți încerca imersia în apă rece pentru câteva minute. Frigul într-adevăr îți va stimula circulația, imunitatea, va accelera arderile calorice, te va face să te simți mai bine. Ce face însă Wim Hof nu se limitează la baia în apă cu gheață, ci plusează cu o tehnică respiratorie care alternează inspirul amplu (cu oxigenare puternică) și rapid cu apneea (cu acumulare de dioxid de carbon). Aici nu mai sunt de acord cu perorațiile lui Wim și nu recomand acea tehnică respiratorie, ci mai degrabă una combinată cu mindfulness, cu o conștientizare largă a respirației (concentrare pe aerul care pătrunde în căile respiratorie, pauză de câteva secunde, apoi expir controlat, lent, cu repetarea acestor respirații).

Am postat deja pe Facebook o imagine cu câteva sute de cuburi de gheață pe care le pun în cada plină cu apă rece. Intru acolo și stau calm câteva minute. Mă simt excelent după. Nu, nu răcesc, că tot avem mitul acesta că expunerea la frig înseamnă automat răceală (care e viroză, adică are un agent patogen la mijloc) sau pneumonie (care e fie virală, fie bacteriană). Așa vă trebuie dacă urmăriți un medic specialist! Trendul acesta cu băile în apă cu gheață îl vedeți și la Kevin Hart, și la Tony Robbins, și la Mel Robbins, și la mulți alții.

Un studiu făcut pe 3000 de olandezi a împărțit subiecții în 4 grupuri: primul grup a terminat dușul cu 30 de secunde de apă rece, al doilea cu 60 de secunde, al treilea cu 90 de secunde, iar al patrulea grup a avut parte doar de apă rece. În mod interesant, grupul cu duș rece a avut cu 29% mai puține zile libere luate pe motiv de boală. 

Un studiu publicat în 2000 în European Journal of Applied Phisyology a arătat că imersia în apă de 14 grade Celsius a crescut rata metabolică cu 350%, deci a accelerat consumul de energie.

În Finlanda am mai făcut o grozăvie: saună, apoi mers prin zăpadă și intrat într-o gaură săpată în gheață, într-un lac. A fost genial.

V.

Hai în comunitatea Motivasion! Peste 50.000 de membri înscriși deja.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

ON!

Citește mai mult